FRILUFTSLIV

FRILUFTSLIV

Vesterlund Efterskole ligger midt i et af Danmarks smukkeste naturområder.

I profilfaget friluftsliv benytter I omkringliggende naturområder for netop at skabe de perfekte rammer og muligheder for friluftsliv.

 

I løbet af din valgfagsperiode vil du stifte bekendtskab med en masse spændende og udfordrende aktiviteter indenfor friluftsliv.

 

Har du lyst til samarbejde, få nye udfordringer og oplevelser, og vil du lære at begå dig i naturen på mange og nye måder? – Så vælg friluftsliv!

 

BASIS FRILUFTSLIV

Når du vælger friluftsliv vil du tilegne dig en masse færdigheder, som du kan bruge i forskellige sammenhænge. 

Du vil lære at færdes i naturen, tænde bål, lave mad, samt få den rigtige viden omkring påklædning når du skal på Friluftstur. 

Du vil få mulighed for at opleve naturen og glæden ved at dyrke friluftsliv. 

DSCF3122.jpg

KAJAK

Når du vælger friluftsliv, bliver de første aktiviteter, du stifter bekendtskab med sejlads. Herunder vil du opnå læring og færdigheder i kano- og kajaksejlads, samt blive udfordret både personligt og gruppevis. Som en del af sejladsen, bliver du certificeret efter dansk kano- og kajakforbunds ”EPP 1” uddannelse. Størstedelen af sejladsen foregår ved Rørbæk Sø, hvor Skjern Å har sit gennemløb. Området giver gode mulighed for læring og leg i kano og kajak, samt en masse motion og skønne naturoplevelser. Du vil lære at padle din kano eller kajak gennem søer, åer eller gennem brusende bølger i åbent hav, f.eks. rundt om Fænø i Lillebælt, med primitiv overnatning på en øde ø.

DSCF7508.jpg

KLATRING

Det handler ikke bare om at nå toppen, men måden at nå toppen på. I friluftsliv stifter du bekendtskab med henholdsvis træklatring og vægklatring. Du bliver udfordret på din koordination og dine kreative bevægelsesmåder, når du skal forsøge at klatre til toppen. Det er spændende problemløsning og kræver mental og fysisk udholdenhed.

Skolen råder over en 10 meter høj klatrevæg, samt en masse høje træer, hvilket giver mulighed for at dygtiggøre og indlære den korrekte sikringsteknik. Vi lægger ud med træklatring og starter med at bestige nærområdets træer. Vi hopper fra gren til gren og får set skolen fra de svajende trækroner. Vi snuser til klippeklatring på Nordeuropas største kunstige bjerg i Viborg, eller prøver kræfter med indendørs klatring i Horsens, inden vi tager på vores årlige friluftstur til Norge. (Vores sikringsteknik er efter Dansk Klatreforbunds normer).
 

MOUNTAINBIKE

 I forbindelse med friluftsliv og vores skønne naturområde, er det oplagt at bevæge sig rundt i naturen på mountainbike. Du behøver ikke være verdensmester, men blot have lysten til at lære og udfordre dig selv. Vi træner de tekniske færdigheder i forbindelse med sving, kurveteknik, balanceøvelser og samarbejdsøvelser på mountainbike, inden vi bevæger os ud i naturen omkring Vesterlund.

Når tempoet og sværhedsgraden skal justeres, tager vi typisk en tur til Silkeborg eller Vejle for at prøve kræfter med professionelle singletracks. Skolen har 25 mountainbikes, som du er velkommen til at låne i undervisningen, men har du din egen, er du meget velkommen til at medbringe den.

 

Snow

VINTERFJELD 

 Drømmer du om at opleve en helt unik og anderledes tur, så skal du med på vinterfjeld i Norge! 

 

I december rejser vi til Norge for at opleve og prøve kræfter med vinterfjeld, som består af skiløb på langrendsski, overnatning i minusgrader, topture og selvfølgelig en masse hygge. Vi garanterer, at du kommer helt tæt på dine kammerater under turen, da det kræver samarbejde, vilje og gå på mod. 

Vi starter alle med introduktion til langrend for at få den grundlæggende skiteknik i kroppen og få brugt alle vore muskler. Desuden mener vi, at langrendski er en af de mest fællesskabsstyrkende aktiviteter i sneen - det skal du glæde dig til.

Når du har lært den grundlæggende skiteknik, vil vi bevæge os ud det sneklædte landskab og op på de solrige bjergtoppe. 

Turen koster omkring 3500 kr. som dækker transport, forplejning, udstyr (langrendsski, støvler, stave). 

NORGESTUR

 Hvis du vælger friluftsliv i foråret, har du mulighed for at komme med på friluftstur til Trollaktiv i Norge. Trollaktiv er et aktivitetscenter, hvor udbuddet af friluftsaktiviteter er enormt. Muligheden for udendørs aktivitet er i højsædet hos Trollaktiv, de venter kun på dit besøg. Her tilbringer vi tre overnatninger i lavvuer (store tippier), hvor hygge og socialt samvær er i fokus, samt bekendtskabet med fire udfordrende og oplevelsesrige aktiviteter.

Undervejs stifter du bekendtskab med river rafting, stand up paddling, klippeklatring, paintball og klatring i trækronerne i området omkring Trollaktiv. Vi river rafter i de brusende vandmængder, vælter rundt i elven, når stand-up padle boardet forsvinder under en. Sidst men ikke mindst skal vi kaste os alene ud i elven på riverboard i håb om at ramme den stående bølge rigtigt, så vi kan surfe på maven, mens vandet vælter ned mod os.

Valgfaget friluftsliv er et fantastisk supplement til interaktion og dannelse i naturen, hvor læring og samarbejde er essentielt, for at få en friluftstur til at fungere. Igennem din forståelse og arbejde med friluftsliv, får du mulighed for at bruge dine færdigheder i andre rammer end normalt.

Har du lyst til at udfordre dig selv og afprøve aktiviteter, som du helt sikkert ikke har prøvet før, så skal du vælge friluftsliv og tage med på friluftsturen til Norge.

Prisen er ca. 2.600 kr. inklusiv fire aktiviteter, forplejning og transport.

ELEV UDTALELSE

”friluftsliv står for mig som fællesskab og hygge med gode venner”.