Vesterlund Efterskole
Køkkenleder Lene Bech fejrer 25-års jubilæum
I 1997 blev Lene Bech ansat i køkkenet på Vesterlund Efterskole. 25 år senere står hun nu som køkkenleder i et arbejde, hvor hun konstant arbejder på at udvikle og dygtiggøre sig indenfor maduniverset, så eleverne får den helt rigtige kost.

I 1997 blev Lene Bech ansat i køkkenet på Vesterlund Efterskole. 25 år senere står hun nu som køkkenleder i et arbejde, hvor hun konstant udvikler og dygtiggøre sig indenfor maduniverset, så eleverne får den helt rigtige kost.
”Jeg kan slet ikke forstå, at der er gået 25 år. Det føles slet ikke sådan”. Ordene tilhører køkkenleder Lene Bech, og falder i starten af et interview, hvor der er fokus på Lenes arbejde i køkkenet på Vesterlund Efterskole.
På Vesterlund Efterskole er der plads til fordybelse blandt skolens ansatte, uanset om det er i undervisningssammenhæng eller blandt det praktiske personale. Uden et velfungerende praktisk personale ville det være svært at drive efterskole, hvor samtlige er afhængige af kost og velvære.
Lene Bech fortæller om, hvordan den pædagogiske indsats og målrettede undervisning af eleverne i køkkenet er ændret gennem de senere år. Da Lene startede sin karriere på Vesterlund, blev maden afmålt i forhold til hvor meget mad der var til hver person. Nu får de, hvad de gerne vil have, og kan spise.
”De unge mennesker stiller større og større krav til det de putter i deres mund, samtidig med en vis skepsis, da de ikke tager hvad som helst”, siger hun.
Den nye kostpolitik på Vesterlund Efterskole har betydet, at elevinddragelsen i køkkenet er blevet markant større, samtidig med at det pædagogiske og læringsmæssige aspekt fylder en stor del i køkkenet.
Formålet er at give eleverne en større forståelse for mad og måltider, håndværksmæssige køkkenfærdigheder og lyst til at gå mere i køkkenet.
”For det første lærer vi eleverne en masse grundprincipper i det at lave mad til mange, men også at de har medbestemmelse i forhold til måltider og ser hvordan det bliver lavet”, nævner Lene.

Køkkentjansen er blevet et læringsrum, hvor eleverne på lige fod med den boglige undervisning, fysiske valgfag og alt det andet efterskolelivet kan, skal tilegne sig nogle kompetencer og noget viden om råvarer og nye smagsoplevelser.
For Lene er det vigtigt at gøre eleverne nysgerrige og udvikle deres madoplevelser, for eksempel igennem sæsonbetonede råvarer, så eleverne bliver bevidste om dette.
”Det giver så meget god energi, at vi har fået eleverne med i køkkenet. De er bare positive og glade når de kommer i køkkenet”, siger Lene med et stort smil på læben.
Vi er meget glade og stolte over vores køkkenleder, Lene, som fortsat har lysten til at forny og udvikle sig.
Tak for din indsats og tillykke med jubilæet.